Mandaty będą nieuchronne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blysk777
    Classic
    • 2009
    • 17

Mandaty będą nieuchronne

Agamek12, poślij naciągacza daleko i nie dawaj mu samochodu do ręki bo popsuje. W AKL i BSE mniej więcej raz w roku dolewałem/m 0,5l płynu i nie mam zamiaru z tego powodu zdejmować głowicy skoro nie ma żadnych innych objawów. Płyn też paruje, może być drobna nieszczelność na wężach, itp. Czego od razu głowica - bo najdrożej? A "masełko" - tak jak pisze mariobros, jak niedogrzany silnik to tak bywa
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

Mandaty będą nieuchronne

Po utworzeniu automatycznego systemu nadzoru nad ruchem drogowym sprawcy wykroczeń będą szybciej identyfikowani i skuteczniej karani. W Sejmie trwają zaawansowane prace nad zmianami w przepisach drogowych – pisze „Gazeta Prawna”.
    ms, Gazeta Prawna/ 2009-02-12 12:00

Sieć fotoradarów stanie się częścią automatycznego systemu nadzoru nad ruchem drogowym. Identyfikacja kierowców popełniających wykroczenia będzie szybka. Kary mają być nieuchronne, gdyż w przypadku nieustalenia tożsamości kierowcy właściciel pojazdu zapłaci mandat. Nie dostanie jednak punktów karnych.

Zostanie przeprowadzona weryfikacja rozmieszczenia ograniczeń prędkości.

W obszarze zabudowanym przekroczenie prędkości do 20 km/h poskutkuje 200-złotowym mandatem. Ponad 50 km/h szybciej to już kwestia 700 zł. Poza obszarem zabudowanym będzie to, odpowiednio, 150 i 600 zł, a na drogach ekspresowych 100 i 500 zł za wymienione wykroczenia.

Na autostradzie będzie można jechać z prędkością do 140 km/h.

źródło ONET

ZipY komentuje:

Wyboldowałem myślę najważniejszą część!! Głupich ograniczeń prędkości w wielu miejscach mamy masę! Nikt ich nie weryfikuje i nie modyfikuje zgodnie ze zmieniającymi się warunkami... Mandaty i fotoradary ok.. ale zarówno mądre oznaczenia jak i DOBRE DROGI pozwolą na zwiększenie naszego bezpieczeństwa na drodze...
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Czy nie zauwazlyliscie jednej prawidłowości?? Mianowicie w naszym kraju policja drogowa powinna sie nazywac policja prędkosciowa Dlaczego?? Ano dlatego że poza przekraczaniem prędkosci inne wykroczenia ich totalnie nie obchodzą Sam byłem świadkiem jak obok patrolu drogówki przejechał nieniepokojony samochód jadacy lewym pasem i z właczonymi przednimi przeciwmgielnymi w piękny dzień. NIe raz widziałem na własne oczy sytuację, gdy ktoś zmieniał pasy ruchu bez kierunkowskazau, za nim jechała drogówka i nawet się nie zainteresowali. Dla nich bezpieczenstwo na drodze tak naprawe się wcale nie liczy. Dla nich liczy sie tylko wystawienie mandatu który jest dodatkowym podatkiem wpływajacym do budżetu
      Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 875

Big, Masz rację.. ale jak oni mają to egzekwować, jak sami najczęściej nie orientują się w tych kwestiach.. jedyne co łatwo sprawdzić i udowodnić to prędkość.. cóż.. Nasza Policja jest jeszcze "niedorosła", a chce być poważnie traktowana...

W Niemczech po dzwonie samochodów.. ostatni z miejsca wypadku odjeżdża Policjant, który przed odjazdem wyciąga szczotkę i szufelkę i sprząta resztki szkła i wszystko co po dzwonie zostało nieuprzątnięte...

Wyobrażacie sobie naszych w takiej roli??

Z tego co wiem to ostatnie odjeżdzają u nas lawety :P
        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ZipY
          Z tego co wiem to ostatnie odjeżdzają u nas lawety :P
          A zaraz potem przyjeżdża karetka :P .

Masz rację ZipY , nasza policja nie chce sobie pobrudzić rączek. Co najwyżej kółkiem pomierzą lub wlepią mandat.
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez bzyq_74
            ...
            Masz rację ZipY , nasza policja nie chce sobie pobrudzić rączek. Co najwyżej kółkiem pomierzą lub wlepią mandat.
            Ja tu nikogo nie chce bronić, bo przecież wiem jak jest, ale czy któryś z wypowiadających się w podobny sposób ( tu czy gdziekolwiek indziej ) wie ile czasu zajmują pozostałe procedury ( po tym pomierzeniu kółeczkiem ). Średnio jest to tak, że jeśli patrol obsługuje kolizję/wypadek dłużej niż pół godziny to robi się już kolejka następnych "chętnych" czekajacych na obsłużenie... Jeśli stłuczka kończy się mandatem, nie ma rannych itp to nie ma problemu, gorzej jeśli wskazany sprawca nie chce przyjąć mandatu ( sprawa idzie do sądu ) lub gdy jest coś większego ( ranni, zabici itp ). Wtedy właśnie zaczyna się jazda. Trzeba narysować dokładnie całą sytuację ( położenie samochodów, rannych itp. ) rozrysować i dokładnie zwymiarować całe skrzyżowanie, bo potem wszystko to trzeba zawrzeć w dokumentacji dla sądu. Tutaj ciekawostka o której większość nie wie: w XXI wieku, w dobie komputerów, skanerów, GPS-u, dalmierzy laserowych i cyfrowych fotografii, policjant który obsługiwał wypadek i sporządza dokumentację dla sądu musi wykonać RĘCZNIE ( na podstawie tego co zmierzył i zapisał ) rysunek TECHNICZNY miejsca wypadku na papierze milimetrowym z uwzględnieniem wszelkich szczegółów np. dokładne wymiary, pasy ruchu, słupy, drzewa, znaki, sygnalizatory, barierki, krzywizny zakrętów/krawężników, itp. Przy dobrym skrzyżowaniu są to czasem rysunki rzędu 50cm x 100cm a jakakolwiek nieścisłość naniesionych tam danych oznacza niedopełnienie obowiazków służbowych...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ZipY
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 875

kowal 2002, ja to wszystko wiem i trzeba wziąć pod uwagę, że u nas kłopot nie jest w tym co musi zrobić Policmajster, tylko to, że procedury nie odzwierciedlają aktualnych warunków i technologii. Dokładnie jest to TO, co wskazałem w niusie, o weryfikacji rozmieszczenia ograniczeń prędkości... bo takie akcje powinny być robione już dawno. Powinny usprawniać działania Policji i innych służb.. Wszystko powinno być zweryfikowane i uaktualnione...

Zatem wniosek jeden.. wszystko co źle zorganizowane po prostu nie działa... oczywista sprawa...

Nie zmienia to faktu, że nasi Policjanci zachowują się jak "księżniczki" - bez OBRAZY oczywiście, bo zdarzają się wyjątki! A przecież są służbą i mają służyć nam, czyli społeczeństwu.. czyż nie??

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Już wkrótce czekają nas zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. Mają one zmniejszyć ilość wypadków i ułatwić życie kierowcom. Oto najważniejsze z nich.

Fotoradary wszędzie

Fotoradary będą wszędzie, a nie tak jak dotychczas, że dziewięć na dziesięć pudełek na te urządzenia jest pustych.

Tam, gdzie są najbardziej potrzebne

Do tej pory fotoradary ustawiano najczęściej tam, gdzie można było z nich uzyskać najwięcej pieniędzy. Teraz mają trafić w miejsca, gdzie najbardziej pomogą poprawić bezpieczeństwo jazdy.

Szybszy mniej płaci

Jeśli ktoś zdecyduje się na zapłacenie kary w pierwszym możliwym terminie, zapłaci o 20 procent mniej od zasądzonej kary.

Nieuchronność

Drugie awizo informujące o nadejściu przesyłki poleconej z informacją o wykroczeniu i naliczoną karą jest uznawane za skuteczne powiadomienie bez konieczności odbierania z poczty.

Nie ma karnych punktów

Za wykroczenia zarejestrowane fotoradarem nie przyznaje się karnych punktów.

Wyższe dopuszczalne prędkości

Podniesiona zostanie m.in. dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej odpowiednio ze 130 do 140 i ze 110 do 120 km/h. Przekraczanie dozwolonej prędkości o mniej niż 10 km/h będzie dalej naruszeniem prawa, ale nie będzie już karane.

Auto Moto

źródło:
                Już wkrótce czekają nas zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. Mają one zmniejszyć ilość wypadków i ułatwić życie kierowcom. Oto najważniejsze z nich.
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez ZipY
                  kowal 2002, ja to wszystko wiem ...Nie zmienia to faktu, że nasi Policjanci zachowują się jak "księżniczki" - bez OBRAZY oczywiście, bo zdarzają się wyjątki! A przecież są służbą i mają służyć nam, czyli społeczeństwu.. czyż nie??
                  Zgadzam się z Toba w 100%; napisałem ten tekst z perespektywy zwykłego obywatela, który musi czekać 3 godziny na patrol wypadkowy ( na 2 mln-owe miasto jest ich 3-5), bo sprawca nie chce się przyznać i napisać oświadczenia... Potem przyjeżdza patrol i choć sprawa jest ewidentna i prosta muszą pomierzyć i przygotować dokumentację ( miarka i długopis ) zamiast wyciągnąć z radiowozu Tablet z porządnym GPS-em i z bazą danych wszystkich dróg i skrzyżowań, ( które przecież są dostępne albo w Geodezji albo innych instytucjach ), stuknąć kilka razy w ekran i po sprawie... To oczywiście czubek góry lodowej w tym temacie, ale taki bardzo wkurzający czubek :diabelski_usmiech ...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ZipY
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 875

kowal 2002, oj jak bardzo wiem o tym, że wkurzający i to bardzo.. czuję tę skostniałą od lat strukturę i wiem, że sam niewiele mogę - pozostaje mi się tylko wkurzać ... ech.. ale jak widziałem jak to się odbywa choćby za zachodnią granicą to marzy mi się, żeby kiedyś i u nas tak było

Komentarz

• piotreg
                      Classic
                      • 2009
                      • 31

Jeat jeden sposób - topowy Antyradar

Koszt - ok. 2000 zł. = bezstresowa jazda.

Często jeżdżę bezpieczna ósemką - aktywny maszt to święto. Cała tak akacja to tylko jedna wielka propaganda.

Sieć fotoradarów...siedzę trochę w tej tematyce i mnie to niemiłosiernie śmieszy...

A na ósemce to bardziej straszny zdezelowany polonez z suszarką w krzakach niż sieć...nowoczesnych fotoradarów.

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

piotreg, i działa na lasery ten topowy :?: :?: :?:
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotreg
                          Classic
                          • 2009
                          • 31

Wiesz...trudno powiedzieć...pomiar trwa 0.3 sek., więc co z tego, że równo ze strzałem dostaniesz alarm. Oni będą już mieli Twój wynik. Jest jedno wyjście z takiej syt. - dostajesz alarm w paśmie Laser, pierwsza w prawo - o ile będzie taka możliwość - i dobra jest. Przy założeniu, że strzelą z dużej odległości.

Jest urządzenie, które jest w stanie złapać odbicie, nazywa się Valentine One.

Co to odbicie? Policjant strzela w inne auto, po czym wiązka się od niego odbija i łapie to Twój detektor.

Pamiętajcie, że Laserów na Polskiej ziemi jest bardzo mało i wcale nie oznacza to, że będzie ich coraz więcej. Media robią piękną propagandę, ale prywatnie policjanci wcale z nich nie są zadowoleni.

Komentarz

• ufo
                            L&K
                            • 2008
                            • 1475
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez piotreg
                            Laser, pierwsza w prawo - o ile będzie taka możliwość - i dobra jest.

to się sprawdza, już raz tak kiedyś "uciekłem" radarowcom :lol: , machał mi lizakiem bym zjechał na prawo, w ostatniej chwili zobaczyłem drogę w lewo i tuż przed nosem gliny zniknąłem mu na wieki...co prawda miałem pory pełne ale się udało :wink:

Komentarz

• piotreg
                              Classic
                              • 2009
                              • 31

To jest naprawdę dobry pomysł w przypadku laserów. Policja stara się nas zaskoczyć pomiarem z b. dużej odległości. Osoba wyposażona w detektor ma szansę za wczasu uciec...

Komentarz

• ufo
                                L&K
                                • 2008
                                • 1475
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

piotreg, ale już teraz często widzę że pały coraz "lepiej" się ustawiają...trzeba uważać :?

Komentarz

• piotreg
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 31

Ile jest laserów w Polsce? 5, 10 szt.?

Przeciez to jest super-śmieszna ilość!!!

Dla mnie problem laserów nie istnieje!!!

A fotoradary? Znam ten problem!!! Polecam topowy antyradar. Tyle w temacie.

Komentarz

• oculus
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Jakieś na miary na ten antyradar, bo w tym roku już dwie fotki mi trzasneli.
                                    Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• piotreg
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 31

Namiar?

Chcesz kupić?

Allegro!

Trzeba tylko wiedzieć co kupić!!!

Ale tutaj jakość idzie w parze z ceną...

Licz ok. 2000 - 2500 zł (przy obecnym kursie dolara)

Ale spokojnie...zakup może się zwrócić w ciągu jednego dnia...

Klik

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

piotreg, akurat na ta smieszzna ilosc uzywaja je w najbardziej popularnych miejscach jak np. w Gdynii na tzw. "Polifarbie" gdzie sa po dwa pasy w jedna strone i znak 50 :evil: Dla mnie te laserowe suszary to wogole kontrowersyjna rzecz. Taki zasieg ale co z precyzja pomiaru. Skad moge wiedziec, ze miskowi sie reka nie omsknie i niestrzeli auta jadacego obok mnie.

Komentarz

• piotreg
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 31

Na Laser trzeba uważać. Najlepiej miec pod ręką AR i CB. Nie ma bata, żeby nas upolowali.

Komentarz

Pracuję...